Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Asya’ya özgü, hanımeligiller ailesine ait, latince ismi Viburnum opulus L. olan gilaburu, yaprakları oval, meyveleri kırmızı taneli ve 4 metreye kadar uzayan bir bitki olup, Orta ve Kuzey Anadolu'nun nemli bölgelerinde, Türkiye'de ise en çok Kayseri ilinde yetişir. Gilaburu meyvesi, sonbaharda olgunlaşarak tüketilmesi ile ağızda acımtırak bir tat verir. Bu nedenle meyve kısmı çeşitli işlemden geçerek farklı formlarda yiyecek olarak sofralarda bulunur.
Gilaburu Ne İşe Yarar?Gilaburu bitkisi içeriği yüksek oranda C ve E vitamini, antosiyaninler, karoten, flavanoidler fenolik bileşiklere sahiptir. Terapötik etkileri göz önünde bulundurulduğunda mikroorganizma öldürücü, kolesterol dengeleyici, karaciğer detoksu, kramp ağrılarının azaltıcı, gaz giderici, yatıştırıcı, iltihap giderici, yara iyileştirici, kan sulandırıcı, antioksidan özellikler taşır. Bu bileşikleri sayesinde gilaburu bitkisi,
Enfeksiyonları önlerKontrollü hücre ölümü hızının artması iltihap düzeyini damar ve organ düzeyinde arttırabilir. Böylece, sepsis olarak bilinen çoklu organ yetmezliğine neden olabilecek komplikasyonlar yaşanabilir. Gilaburu bitkisinin iltihap kurutucu ve antioksidan özelliği bu kontrol dışı savunma mekanizmasını engellemesine yardımcıdır. Ayrıca, mikrop öldürme kapasitesi sayesinde vücut reaksiyonunun daha fazla artmasına izin vermemesi enfeksiyon düzeyinin dengelenmesine yardımcı olur.
Antioksidan kaynağıdırİnsan vücudu yüksek bir bağışıklık gösterdiğinde beyaz kan hücreleri arasında yer alan nötrofil gibi hücreler çok salgılanır. Bu durum oksidatif stresi beraberinde oluşturabilir. Her ne kadar glutatyon mekanizması serbest radikalleri ortamdan uzaklaştırarak oksidatif stresi azaltsa da yeterli gelmeyebilir. Bitkinin antioksidan potansiyelinin olması istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Enerji verirKan şekerinin dengelenmesinde rol alan gilaburu, fazla salgılanan insülinin ayarlanmasına dolaylı etki eder. Böylece, fazla alınan besini vücutta yağ ya da karbonhidrat depolarına dönüştüren insülin hormonun kilo yapma etkisi minimize edilmiş olur. Kan akımını ve metabolizmayı hızlandıran bitki, enerji potansiyelini de attırmada yardımcıdır.
Stresi bastırırGilaburu bitkisinin yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliklerinin olması sinir sistemi sağlığının korunmasını destekler. Hem sempatik hem de parasempatik sinir sistemini desteklemesi stres faktörünün neden olduğu zararın da onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca, insomnia olarak bilinen uykusuzluk probleminin de giderilmesine destek olması uyku düzenin normale dönmesinde etkilidir.Gilaburu Suyu Faydaları Nelerdir?Gilaburu'nun böbrek taşı oluşumunu önleyebilir, rahim enfeksiyonlarını iyileştirebilir, hipertansiyon ve astım gibi kronik hastalıkların semptonlarını yatıştırıp, sindirim sorunları, öksürük, karın ağrısını, adet kramplarını ve soğuk algınlığına iyi gelebilir.
Anti bakteriyel ve iltihap kurutucu özelliği bulunan ve bağışıklık sistemine destek olan gilaburunun faydaları şunlardır:
Gilaburu suyu böbrek taşı oluşumunu azaltıp, dökmeyi kolaylaştırırYüksek tansiyonu dengelemeye yardımcıdırRahim kaslarını gevşeterek adet sancısı ağrılarını azaltabilirÖdem ve şişkinliği geçirebilirKabızlık problemine iyi gelirCilt tabakalarını arındırır ve anti-aging etkisi yaparGilaburu, ülseratif kolit, pankreatit gibi rahatsızlıklarda yara iyileşme sürecine katkı sağlarKanser karşıtı özelliği ile hücre farklılaşmamasının önüne geçilmesine yardımcı olması bazı kanser türlerine karşı destekleyicidir.Gilaburu Besin Değerleri Nelerdir?100 gram bitkide 12 gram karbonhidrat, 4,6 gram lif, 4 gram glikoz, 0,4 gram protein, 0,1 gram yağ, 60 IU A vitamini, 13,3 mg C vitamini, 1,2 mg E vitamini, 5,1 mikrogram K vitamini, 0,1 mikrogram B6 vitamini, 8 mg kalsiyum, 26 mg magnezyum, 13 mg fosfor ve 85 mg potasyum bulunur. Yağ içeriğinin düşük olması kilo kontrolünde bitkiyi öne çıkaran bir unsur haline getirir.